Innerlijke krijgskunsten en Innerlijke Alchemie

Wuji Scholing  streeft er na om bij de kern van de oorspronkelijke energie te komen en vandaar uit te groeien.
Wuji staat voor ‘de oorspronkelijk kern waarin alles ongeordend aanwezig is’

Wuji Scholing richt zich dan ook om de oorspronkelijk kracht energie  en spiritualiteit weer met elkaar te verbinden.
De scholing bestaat  uit trainingen en cursussen waar in de praktijk van bewegen, het ontdekken van energieën en de verbinding met de spiritualiteit centraal staan. Het schept de mogelijkheid om je oorspronkelijke zelf te ontdekken en vandaar uit te groeien.

In de trainingen en cursussen gebeurd dit door het beoefen van  Taijiquan ( Tai CHi Chuan) en  gezondheids bevorderende oefeningen waaronder Qigong.

Tai Chi en Qigong zijn tot een soort verzamelnaam geworden, Van oefeningen uit  in de Chinese Innerlijke Krijgskunst en Innerlijke Alchemie.
Deze oefeningen zijn vooral in het het westen maar ook in het moderne China, ontdaan van hun (historische) verbinding met de kennis, kunde  de uit vroegere tijden. Hierdoor is er veel aan energie, kracht, inzicht en diepte verloren gegaan.
De moderne vormen zijn veelal verworden tot een uiterlijke ( musculaire)  vorm van bewegingen.

de onderstaand inhoud word momenteel bewerkt en geactualiseerd.

foto Gonda Postma d’Raadgever

Zhan Zhuang; Staan als een boom. De staande meditatie is een discipline die met name in de Innerlijke  Krijgskunst (Internal Martial Arst) gebruikt word. Tai Chi en Qigong is nauw verweven met deze kunde. Sinds ik ben begonnen me de staande meditatie ( stille Qigong, Nei Gong, Wuji Qigong) is mijn beleving van Tai Chi veranderd het is dieper, intenser en krachtiger levendiger geworden. Om goed te kunnen bewegen moet je goed staan. De staande meditatie leert je om je houding en je centrale evenwicht te verbeteren om zo een goede basishouding te ontwikkelen. Daarnaast zal je ontdekken dat staan ontspannend is. Je waarneming vermogen en je gevoeligheid vergroot; stilstaan bij wat er gebeurd en ervaren zonder te oordelen’. Door regelmatig de Staande Meditatie te beoefenen ga je van binnen uit je houding corrigeren vergroot je de doorstroming van je Qi.

foto Gonda Postma d’Raadgever

Qi Gong (Chi Kung) is de Chinese discipline die zich richt op de ontwikkeling van begrip, gewaarwording en harmonisatie van je gedachten, lichaam, qi (levensenergie) en geest. Qi Gong wordt in China veel gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, en is een onderdeel van de Chinese Innerlijke Krijgskunde. Over de hele wereld wordt Qi Gong erkend als een vorm van aanvullend en alternatief medicijn, met positieve effecten op diverse aandoeningen. Qi Gong oefeningen zijn gecoördineerde vloeiende  bewegingen met een natuurlijke ademhaling, in een rustige bewuste toestand. Mensen beoefenen Qi Gong om vele verschillende redenen, zoals recreatie, preventie en zelfheling, meditatie en zelfbewerking en training voor vechtsporten. Als genezende kunst richten Qi Gong-beoefenaars zich op preventie en zelfheling, die traditioneel wordt beschouwd als het balanceren van de energie-meridianen van het lichaam en het vergroten van de intrinsieke capaciteit van het lichaam om te genezen. Uit een filosofisch perspectief wordt geloofd dat Qi Gong bijdraagt ​​aan het ontwikkelen van menselijk potentieel, toegang tot hogere sferen van bewustzijn en het wekken van zijn ware natuur.In de lessen en workshops worden verschillende de Ziran Qigong  vormen beoefend.

lees meer

2016 © Thierry Schut Fotografie

Tui Shou; Senshing Hands is de term die Grootmeester Sam Tam hanteert voor deze discipline. In het algemeen word het  Pushing Hands genoemd. De term lijkt een klein verschil maar is wel wezenlijk in de beleving. Het zijn oefeningen die je meestal met een partner doet. de bewegingen komen ook voor Tai Chi Chuan en de Qigong voorkomen. Het geeft een verdere invulling aan de beleving van Tai Chi. Het leert je het verschil voelen tussen spierkracht en innerlijke kracht, meegaan of tegenstand bieden. Het is de ingang voor ontwikkelen en bewustwording van je innerlijke kracht. Het laat je ontdekken hoe (on)bewust doelgericht je bewegingen stuurt. Deze ervaring is ontwapenend, soms confronterend. Met ‘de juiste’ of beter zonder intentie het is een verrijking van bewegen. Daarnaast is Sensing Hands een samenspel waar je plezier aan beleeft, veel van jezelf kan ontdekken en leert om de bewegingen uit Tia Chi Chuan en Qigong toe te passen. Tui Shou en Zhan Zhuang zijn uitermate geschikt versterken van je mentale weerbaarheid.

Tai Chi Chuan; In Tai Chi Quan(vuist vorm) komen alle eerder benoemde disciplines  samen. door het beoefenen van de andere disciplines kan er werkelijk inhoud gegeven worden en word de Tai Chi Chuan een krachtige  vorm. en komt

De vorm waar ik gebruik van maak heb ik geleerd  van mijn leermeester Hans Noordermeer  een Meestervin de toepassing van de Innerlijke Krijgskunst.

In de vorm ontdek ik steeds nieuwe energie stromen, verdieping

Er zijn veel verschillende Tai Chi Quan vormen en stijlen de meest beoefende stijl is de Yang 47 vorm een rustige langzame uitvoeren van de bewegingen. In de lessen komt deze vorm terug.

Wuji